Захарли асал

Картинки по запросу захарли асал

Айрим холларда арилар шундай асал олиб келадиларки, уни истеъмол қилиш борасида таркибида захарли хусусиятлар борлиги аниқланади. Радодендрон, азалия,  ботқоқ багулниги оддий бирючина ва чемиринца усимликлари гулларидан тупланган шарбатлар таркибида андромедотоксин, родотоксин  генангин, тутин, мелитоксин , х.амда айрим беладонна ва бангидевона (тўнғиз тароқ) каби усимликлар гўлчангида хам
захарли хусусиятлар учрайди.
Бу хилдаги усимликлар гулининг шарбати одамларга захарли лекин ариларга захарли эмас . Бундай асаллардан 2-3 қошик: ёки 20 гр дан 100 граммгача истеъмол қилингач орадан 15-20 дақиқа  ўтиб, муздек тер чиқиб бош оғриrи, бош айланиши. қусиш  ич кетиш ёки кукариб кетиш холатлари учраб, нафас олишни қийинлаштиради хамда юрак уришини сусайиши  оёқ-қулларда томир тортиши кузатилади ва эртасига
тана холати яхшиланиб, одам узини яхши хис қила бошлайди.
Захарли асал истеъмол қилишдан халок булган холатлар учрамаган.  Асаллардаги захарли хусусиятлар 1 ой
сақлангандан кейин йуқолади . Захарли асал уша шарбат берадиган усимликлар гулчангини текшириб ёки биологик тажриба йули билан сичқон ва денгиз чўчқаларида (морская свинка) текширилади.